"Građanima sa sigurnošću mogu obećati da ću se truditi duplo više od drugih da Podgoricu učinim mjestom u koje će i moja i druga djeca željeti da ostanu i žive u budućnosti.”

Ko je prof. dr Saša Mujović?

Znate me kao profesora, a sada i ministra energetike, ali prije svega kao vašeg komšiju. Rođen sam i odrastao u Podgorici, gradu koji ima ogroman potencijal. Podgorica je veoma lijepa, ali vjerujem da može biti još ljepša i funkcionalnija.

Prvo rješenja za prioritetne probleme

Znam da obećanja o velikim projektima zvuče atraktivno, ali to nije ispravan put. Prvo moramo riješiti osnovne probleme. Svaki građanin treba da ima stabilno snabdijevanje strujom i vodom. Saobraćajni problemi zahtijevaju ozbiljan i temeljit strateški pristup. Formiraćemo radnu grupu koju će činiti domaći i strani stručnjaci. Ta grupa će nakon temeljne analize problema u saobraćaju, a to se odnosi i na nedostatak parking mjesta, donijeti dugoročno održivo rješenje.

Tretman otpada

Podgorica mora postati grad koji će reciklirati otpad. Primijenićemo model najrazvijenijih evropskih gradova koji razvrstavaju otpad a neupotrebljivi dio sagorijevaju i pretvaraju u toplotnu i električnu energiju. Cilj je što veća iskorišćenost otpada. Veliki izazov predstavlja upravljanje otpadnim vodama, ostacima automobilskih guma i građevinskim otpadom.

Iznajmljivanje stanova po povoljnim cijenama

Gradićemo stambene objekte koji će biti u vlasništvu grada. Kao uzor služe nam projekti socijalnih stanova izgrađenih u Austriji. Takve stanove grad će izdavati po povoljnim cijenama što će, kao posljedicu, imati ukupan pad cijena izdavanja stanova. Tako ćemo poboljšati životni standard mnogih građana koji danas kao podstanari plaćaju veoma visoku cijenu stanovanja. "

Legalizacija objekata po mjeri građana

Mnogo je razloga koji su doveli do izgradnje velikog broja nelegalnih objekata u prethodnih 20 godina. Dobrim dijelom nekadašnja višedecenijska prespora i neefikasna administracija je doprinijela tome. Grad mora da raste i da se razvija, a za to su potrebne jasne procedure. Visok procenat objekata može biti legalizovan, a cijene legalizacije će biti prilagođene građanima, ne tajkunima. Uvešćemo E-katastar koji će imati precizne podatke za svu nepokretnu imovinu na teritoriji Glavnog grada.

Modernizacija grada

Iniciraćemo saradnju sa organizacijama nacionalne inovacione infrastrukture, Naučno-tehnološkim parkom i Fondom za inovacije. Uradićemo platformu za podršku inovativnim inicijativama iz Podgorice i organizovati edukacije u oblasti preduzetništva, digitalnih vještina i primjene vještačke inteligencije u poslovnom okruženju.

Pomoći ćemo privredi i građanima

Dizajniraćemo set subvencija za usluge gradskih preduzeća i poreskih olakšica za male biznise. Izdvojićemo sredstva za programe podrške preduzetništvu i aktivnostima u turizmu. Odredićemo finansijsku podršku zanatlijama koji rade na teritoriji Glavnog grada.

Razvijaćemo turizam

Koristićemo prednosti turističke pozicije Glavnog grada i obezbijediti veća ulaganja u turističku ponudu. Na turističkim sajmovima promovisaćemo centralna i prigradska naselja za odmor i rekreaciju (Kuči, Veruša, Radovče). Jačaćemo saradnju sa Razvojnom bankom Crne Gore, privrednom zajednicom i komercijalnim finansijskim institucijama i dogovarati mjere za unapređenje poslovnog ambijenta.

Suncem okupan grad

Realizovaćemo projekat "Podgorica - energetski nezavisan grad". To podrazumijeva i instaliranje solarnih panela na krovovima zgrada. Građani će postati proizvođači električne energije i tako značajno umanjiti račune za utrošenu električnu energiju. Nakon usvajanja Zakona o energetici, do kraja 2024. godine, građani će moći i zarađivati od prodaje generisane električne energije kao članovi “energetske zadruge.

Grijanje i hlađenje biće bolje i jeftinije

Projekat “Podgorica - energetski efikasan grad” građanima će omogućiti pristup subvencijama, sa posebnim akcentom na prigradska naselja. Tako će biti lakša nabavka savremenih split sistema za grijanje i hlađenje. Stanovnici će se sve rjeđe odlučivati za ugalj i drva jer će njihova upotreba biti skuplja i komplikovanija od uređaja na struju.

Kraj višedecenijskim gubicima u sistemu

Uvešćemo daljinsko očitavanje potrošnje vode kako bi se redukovali gubici na mreži. Tako ćemo smanjiti troškove odnosno umanjiti visoke račune za vodu koje mnogi građani imaju. Poboljšaćemo vodosnabdjevanje na teritoriji cijele opštine posebno u dijelovima grada koji godinama imaju problem sa pritiskom vode u cijevima i nestašicom u ljetnjim mjesecima.
Pridružite se našem timu "Još jače" za Podgoricu! Zajedno ćemo stvarati grad budućnosti.

Zaokruži 6 i podrži prof. dr Sašu Mujovića

ZAPRATI NAS NA

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!