Uspješna implementacija programa Evropa sad! još jednom je potvrđena najnovijim podacima Uprave prihoda i carina o bruto naplati prihoda. Oni su, od početka godine do kraja septembra, iznosili 1,55 milijardi eura, što je za čak 154 mil.€ više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 151 mil.€ više od plana.

Nakon izuzetno pozitivnih ocjena za ekonomske rezultate u Izvještaju Evropske komisije, najnovije projekcije Međunarodnog monetarnog fonda daju dodatnu potvrdu da je program Evropa sad uticao na dinamiziranje ekonomskog rasta u Crnoj Gori.

Crna Gora će, drugu godinu zaredom, imati najveću stopu realnog rasta u Evropi. Nakon 13% u 2021. godini, zahvaljujući programu Evropa sad, ekonomija CG će prema novim projekcijama MMF-a ove godine rasti po stopi od 7,2%, što je iznad procjene globalnog rasta za 4 procentna poena.

Podsjećamo da je prosječna stopa realnog rasta u CG od 2010. do 2020. iznosila ispod 2%, a kada se izuzme 2020. prosječni rast je bio ispod 3%. Da smo nastavili tom dinamikom prosjek EU standarda ne bi bio dostignut ni do 2050. godine.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!