Ministar bez cenzusa Aleksandar Damjanović je mjesecima pričao da smo pred bankrotom i da nemamo para čak ni za osnovne zdravstvene potrebe, pokušavajući da prikrije nesposobnost zdravstvenih vlasti da snabdijeva državu ljekovima. Međutim, najavom povećanja plata kompletnom javnom sektoru potpuno je preokrenuo priču i prihvatio tezu da je program Evropa sad “zaradio” puno novca za državu.

Kada smo procijenili da nam treba godinu dana za povećanje prosječne plate na 1000 eura i minimalne penzije na 450 eura, onda smo bili populisti po ocjenama DPS-a i aktuelnog ministra finansija, Damjanovića. Vidjevši rezultate pokreta Evropa sad na izborima, umislili su da mogu donijeti “reformu” povećanja zarada za jedan dan i to samo zaposlenima u javnom sektoru. Međutim, da podsjetimo da je programom Evropa sad promijenjeno 18 zakonskih rješenja na kojima smo radili danonoćno mjesecima, a na osnovu kojih su benefite ostvarili i svi zaposleni, i poslodavci, ali i država. Dok su u ovom predlogu – država (javne finansije), radnici u privatnom sektoru, i poslodavci u debelom minusu.

Umjesto da javne finansije raspoređuje ravnomjerno i na održiv način, Damjanović pokušava da brzim povećanjem plata zaposlenih u javnoj upravi pred vanredne izbore “kupi” njihovu podršku, te potpuno zanemari privatni sektor koji je Evropom sad obuhvaćen. Time se građanima koji rade u privatnom sektoru (koji inače finansira rad države) šalje poruka da su građani drugog reda, uz jasnu sugestiju da traže vezu kroz partije kako bi se uhljebili negdje u javnom sektoru.

Ovo je i razlog zašto poslodavci u privatnom sektoru ne mogu da nađu radnike, a poslije ovog neravnomjernog povećanja – biće još teze. A na drugoj strani, imamo prebukirani javni sektor.

Sada se vidi ko je populista i ko je građane cijelo vrijeme neosnovano plašio i neozbiljno licitirao dugovima.
Takođe, ovo je potvrda da rebalans nije bio potreban zbog ugroženosti zdravstvenog sistema, već samo zbog pokušaja da se za taj dio populistički optuži Evropa sad i povećaju rashodi, odnosno privilegije za razne potrebe pred lokalne izbore.

Međutim, građani su dali najbolji odgovor Damjanoviću i njegovom SNP-u ostavljajući ih ispod cenzusne crte, a tek će nakon ove naknadne pamet

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!