Pokret Evropa sad! saglasan je sa nalazima izvještaja Stejt departmenta za 2023. godinu, koji u djelovanju Abazovićeve Vlade naglašavaju zloupotrebe državnih resursa i druge jednako negativne prakse preuzete iz perioda DPS vladavine. Ovaj izvještaj u potpunosti je podudaran sa izvještajem Evropske komisije za 2023. koji je ukazao na političku blokadu i ustavnu krizu izazvanu (ne)radom Abazovićeve Vlade u tehničkom mandatu.

Izvještaj potvrđuje da je, uprkos najkraćem vijeku parlamentarne podrške, Abazovićeva Vlada stigla da zapošljavanje u državnim kompanijama i javnoj administraciji stavi u službu podizanja sopstvenog rejtinga u izbornim procesima. Taj period najbolje oslikava primjer imenovanja funkcionera URA-e, brucoša, kojeg je Abazović na sjednici Vlade predstavio kao diplomiranog inženjera, ne bi li obmanom javnosti argumentovao predlog za imenovanje u OD kompanije PROCON. Još skandalozniji primjer je imenovanje Milorada Vukovića, oca potpredsjednika DPS-a Ivana Vukovića, protiv kojeg se Abazović navodno bori, na čelo OD Održavanje željezničkih voznih sredstava koje je prethodno doveo do minusa od šest miliona eura. Takođe, za Bord direktora EPCG-a, nekadašnjeg direktora ANB-a Vladana Jokovića je preporučilo članstvo u Glavnom odboru DPS-a, zahvaljujući kome je predsjednik URA-e i postao premijer. Sve ovo, Abazović je demagoški i manipulativno pravdao time što “svaki drugi građanin nije Nikola Tesla”. 

Ne treba zaboraviti ni elemente kršenje ljudskih prava i afirmativnog odnosa prema učesnicima torture i mučenja na šta izvještaj Stejt Departmenta posebno skreće pažnju. U vezi sa tim, ne smijemo zaboraviti da je ministar Adžić devet mjeseci oklijevao da suspenduje policijske službenike optužene za torturu, što mu je bila zakonska obaveza. Ovakva samovolja i izostanak empatije prema žrtvama policijske torture izazivali su negodovanje organizacija civilnog sektora i aktivista za ljudska prava, što je Adžić nazivao “hajkom”. 

Predmetni izvještaj konstatuje ono što od osnivanja Pokreta Evropa sad! govorimo moje kolege i ja - da je Abazovićeva Vlada bila bez legitimiteta, štetočinska i prevarantska kako prema evroatlanstkim partnerima kojima je obećala ono što nije isporučila, tako i prema građanima. 

Tačnije, Abazović nije prevario samo one kojima ništa nije obećao.

- Tihomir Dragaš, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad!

ZAPRATI NAS NA

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!