Ministarstvo finansija objavilo je podatke o izvršenju budžeta za prvih osam mjeseci ove godine. Podaci još jednom potvrđuju uspješno sprovođenje programa Evropa sad! i njegove pozitivne efekte na stabilnost javnih finansija. 

Naime, prema zvaničnim podacima MF, u avgustu je ostvaren suficit budžeta u iznosu od 48,4 mil.€, odnosno 0,9% BPD-a. To dodatno umanjuje kumulativni deficit za osam mjeseci, koji iznosi samo 9,4 mil.€, odnosno 0,2% BDP-a i niži je od planiranog za čak 156 mil.€. 

Podsjetimo da je predsjednik Pokreta Evropa sad! nedavno ukazao na pozitivna kretanja fiskalnih indikatora i najavio nastavak smanjenja deficita na kraju avgusta i prelazak u zonu suficitu u septembru. 

Zato se ponovo postavlja pitanje: Kako će Ministarstvo finansija od suficita za devet mjeseci do kraja godine (dakle, za samo tri mjeseca) doći do deficita od 440 mil.€.? Kada se izuzmu izdaci za kapitalni budžet za osam mjeseci, jasno je da je postignuto tzv. zlatno pravilo budžeta, tj. da su svi tekući rashodi finansirani iz tekućih prihoda. Ako je ovo rezultat za osam mjeseci, kako, je moguće da u periodu oktobar-decembar u svakom mjesecu rashodi budu veći od prihoda za oko 150 mil.€? 

Podsjećamo javnost i na pozitivna kretanja ključnih makroekonomskih indikatora pod uticajem programa Evropa sad:

– Najveći realni rast BDP-a u drugom kvartalu u Evropi od 12,7%;

– Rast broja zaposlenih za čak 30%;

– Broj aktivnog stanovništva veći je za 26%, čime je značajno smanjena siva ekonomija na tržištu rada;

– Pad stope nezposlenosti na 14,6%;

– Rast prosječne neto zarade za 30%.

Sve ovo ukazuje da je program Evropa sad! uspješno sproveden, a ono što je najvažnije je da je poboljšao životni standard građana, čak i u uslovima geopolitičkih previranja i visoke uvozne inflacije.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!