Nakon što su učesnici parlamentarne većine konstatovali da ne postoji dogovor o formiranjalu 44. Vlade, a pojedini lideri već isključili mogućnost nastavka pregovora, pozivamo poslanike crnogorskog parlamenta da postupe državnički i odgovorno, te podnesu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini najkasnije do 15. januara, kako bi se u jednom danu održali predsjednički i parlamentarni izbori.

U međuvremenu je neophodno kompletirati Ustavni sud, kako bi se konačno ova važna sudska institucija u punom kapacitetu stavila u funkciju i tako spriječile brojne zloupotrebe poput onih kojima poraženi politički akteri već mjesecima blokiraju tranziciju vlasti u Podgorici.
U odnosu na ova dva pitanja, javnosti će biti jasno ko bježi od izbora i suda građana, te ko želi potencijalnim miniranjem dogovora oko Ustavnog suda da produži političku i institucionalnu agoniju, kako bi uprkos ubjedljivim porazima nastavio da upravlja Podgoricom i Pljevljima.
Pokret Evropa sad! ima jasan stav koji vodi razrješenju krize i kao takav je apsolutno usaglašen sa državnim interesom i voljom ogromne većine građana Crne Gore.

Zato apelujemo na hitno izglasavanje sudija Ustavnog suda i skraćenje mandata Skupštini, kako bi se omogućili i formalni uslovi za održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu, čime će se obezbijediti da sve grane vlasti konačno profunkcionišu u punom legalitetu i legitimitetu.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!