Usljed usložnjavanja institucionalne i političke krize, te nedostatka Ustavnog suda koji je jedina relevantna instanca za ocjenu ustavnosti zakona, smatramo da treba uvažiti stav Venecijanske komisije povodom Zakona o predsjedniku.

Dakle, partijska kalkulacija DPS-a da ne izabere sudije Ustavnog suda koji su kompetentni, govori o strahu da ne ostanu bez uticaja na instituciju koja treba da štiti državni, a ne partijski interes.

S druge strane, usvajanje zakona koji su ustavno problematični po ocjenama domaće i međunarodne stručne javnosti, rizik je za uvođenje još većeg institucionalnog haosa, koji bi mogao imati velike negativne posljedice za Crnu Goru.

Stoga, svi oni akteri koji se trenutno vode isključivo partijskim, a ne nacionalnim interesima građana i države Crne Gore, ne vode našu zemlju u dobrom smjeru.

Podsticanje tenzija i blokade, te izbjegavanje zakazivanja vanrednih parlamentarnih izbora, očigledno su povezani i imaju za cilj održavanje ‘status quo’ stanja i produžetak aktuelne Vlade, koja odavno više nema politički legitimitet, ali i zadržavanje nefunkcionalnog sastava Skupštine, koji takođe ne reflektuje novu političku realnost, što dodatno urušava povjerenje građana u postojeće političke aktere sa parlamentarnim statusom.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!