“Na poziciji donosioca odluka žene se suočavaju sa priličnim brojem izazova. Ipak, u takvim okolnostima shvatite da mnogo toga zavisi od vaŝeg integriteta, hrabrosti i odlučnosti da se vodite principima i vrijednostima koje lično posjedujete i za koje se zalažete”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na obilježavanju godinu dana postojanja Asocijacije žena Pokreta Evropa sad.

Čestitajuči postignute uspjehe, Injac je pohvalila da je dosta toga urađeno na polju promocije i snaženja ženskih prava, uvezivanju sa brojnim institucijama i pojedincima i naglasila da u aktivizmu koleginica iz Pokreta, ali i u drugim političkim partijama, prepoznaje spremnost da kroz lični rad i angažman doprinesu punoj afirmaciji ženskih prava “u namjeri da se što prije naša država pridruži Evropskoj uniji i da izgradimo jedno stabilno, ravnopravno, pravedno i bolje društvo“.

“Ne bih da govorim sa pozicije profesorice, bivše ministarke odbrane, političarke ili gradonačelnice već kao neko ko je, prije ulaska u politiku, stručno usavršavanje započeo prije 24 godine, u vrijeme kada je opšti stav bio da žene ne treba da se bave oblastima i profesijama koje su rezervisane za muškarce. Nisam dopustila da me pokolebaju, već sam predano radila na sticanju znanja i ulagala u svoju akademsku karijeru što me je nakon mnogo godina posvećenosti toj oblasti dovelo u poziciju da dobijem ponudu da budem ministarka odbrane Crne Gore”, kazala je Injac i dodala: 

“Bilo je teško, ali sam znala da se mogu nositi sa izazovima i da mogu svojim odlukama i primjerom iskazati vrijednosti koje su važne za Crnu Goru poput tolerancije, umjerenosti i miroljubivosti”.

Kako je navela, poštuje sve žena koje se, u nepovoljnom i izazovnom ambijentu, bave politikom u Crnoj Gori, ali je sigurna da je upravo to podsticaj za žene da doprinose crnogorskoj politici, posebno gradeći mostove tolerancije, savezništva i  prijateljstva.

„Upravo smo mi žene te koje kreiraju bolji ambijent i zato je važno da svi unapređujemo svoje samoupozdanje, ulažemo u znanje i sve ono što nas čini jačima kako bismo mogle da se suočimo sa izazovima u politici, poslu ili društvu koje nas okružuje. Izazova je dosta i u poslu i u privatnom životu, ali drage koleginice, ulaganje u sebe, požrtvovan rad i istrajnost je put kojim će naš politički i društveni aktivizam biti uspješan“, zaključila je Injac.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!