Pokret Evropa sad! pozdravlja novopokrenute aktivnosti tužilaštva na rasvjetljavanju činjenica o ulozi bivšeg specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića tokom agresije na Dubrovnik 1991. godine. Ovaj namračniji period istorije Crne Gore, kada je bivše crnogorsko rukovodstvo predvođeno Milom Đukanovićem mobilisalo hiljade građana u nerazumni bratoubilački sukob, nije imao adekvatno pravno ishodište.

Na vrjednosnoj ravni, procesuiranje lica za koja se sumnja da su postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije, kao u slučaju Katnića, prekretnica je u suočavanju Crne Gore sa svojom prošlošću i doprinosi utvrđivanju činjenica o ratnim dešavanjima iz 1990-ih što je osnova za dalje građenje mira i prevenciju ratnih konflikata.

Težnja ka istinskoj društvenoj transformaciji ostvariva je samo uz institucije koje će omogućiti pravdu žrtvama ratnih zločina i osnaživanje dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, što je moralna obaveza nove političke elite. Integralni dio puta ka tom cilju su evropske integracije, gdje se od Crne Gore očekuje da u sklopu poglavlja koja se posljednja zatvaraju, a za koja smo nedavno ispunili privremena mjerila, 23 i 24 demonistira da ima kapacitet da nezavisno procesuira ratne zločine. Zatvaranjem ovog istorijskog poglavlja crnogorsko društvo trajno bi spriječilo da nacionalističke zablude ikada više budu brana miru i prosperitetu.

ZAPRATI NAS NA

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!