Saopštenje Evropske komisije o projektima koje je Crna Gora  kandidovala za peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan predstavlja samo još jedan dokaz da ova Vlada nema ni jedan kapitalni projekat, što najbolje govori o njenom radu. Činjenica da medju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu nema projekata iz Crne Gore je, najblaže rečeno, poražavajuća. Ili da to predstavimo ,,egzaktnim ekonomskim parametrima” kako  to odlazeći premijer i članovi Vlade  prethodnih dana često čine- od ukupno opredijeljenih 2,1 milijarde eura, naša zemlja će dobiti 0e (slovima: nula eura), jer su investicioni projekti koje je Crna Gora dostavila u oblastima energetike, životne sredine i saobraćaja ocijenjeni kao “preuranjeni ili nepogodni za finansiranje”.

Projekti su, po ocjeni Evropske komisije, preuranjeni, a odlazeća *manjinska Vlada u tehničkom mandatu* je, sudeći po rezultatima parlamentarnih izbora, i više nego zrela za političku prošlost. Osim nepostojanja novih, treba svakako pomenuti i realizaciju postojećih kapitalnih projekata o čijoj dinamici najbolje govori zvanični podatak Ministarstva finansija da su kapitalni izdaci države za 5 mjeseci realizovani na nivou od samo 12% ukupnog godišnjeg plana za kapitalne izdatke, što, u poređenju  sa istim periodom prethodne godine, predstavlja pad od preko 60%.

Iz tog razloga će se, ovoga puta stručna i kompetentna Vlada, predvodjena Pokretom Evropa sad! suštinski, a ne deklarativno posvetiti pripremi i realizaciji investicionih projekata koji mogu značajno doprinijeti privrednom razvoju zemlje i donijeti brojne benefite svim njenim gradjanima, a samim tim i kreiranju povoljnog ambijenta za ostvarivanje našeg najznačajnijeg spoljnopolitičkog cilja, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!