Na današnji dan 1936. godine Cetinjanin Žarko Marinović, student pravnog fakulteta u Beogradu, stradao je braneći kolegu od napada nožem. U znak sjećanja na njegovu hrabrost i tragičnu smrt ovaj dan predstavlja datum koji afirmiše borbu za bolje sjutra sa kojim se jednako identifikuju studenti u Crnoj Gori i regionu. Borba studenata za bolju zbilju nije prestala niti smije, samo je promjenila oblik. Danas, 88 godina kasnije, nosimo se sa brojnim problemima, pristupačnosti visokog obrazovanja kao i kvalitetom obrazovanja u Crnoj Gori, koje nije na zadovoljavajućem nivou. Da li nam je potrebna reforma, više nije pitanje, već kakva, po kojem modelu i koliko brzo je možemo usvojiti.

Generacije koje sada prolaze kroz naš obrazovni sistem će biti nosioci ekonomskog, demokratskog i svakog drugog vida razvoja naše države u narednim decenijama. To nam jasno govori da kakvo nam je obrazovanje danas takva će Crna Gora biti sjutra!

Upravo zato, pitanje obrazovanja i njegovog kvaliteta jeste pitanje od nacionalnog značaja, jer bez efikasnog obrazovanja nijedna zemlja nema budućnost. Sve gori rezultati na PISA testiranju prikazali su da naš sistem produkuje sve manje funkcionalno pismene djece. Inflacija diploma Luča je pojava prisutna već godinama i postavlja pitanje da li broj petica odgovara nivou usvojenog znanja.

Sistem u kojem se uči za ocjenu, a ne za znanje, sistem koji ne štiti dovoljno učenike i prosvjetne radnike je sistem koji će vremenom davati sve manje rezultata, a stvarati sve više problema.

Da li je to budućnost koju želimo za buduće generacije? Da li su dnevnopolitička trvenja toliko bitna da je fokus javnosti uvijek na njima? 

Pitanja koja se nameću su brojna, odgovor mora biti jasan i jedini ispravan, a to je funkcionalna reforma koje će donijeti efikasno obrazovanje, jer ono u Crnoj Gori ne smije biti privilegija nekih već pravo svih, a obaveza koju država ima prema sebi i generacijama koje dolaze!

- Milivoje Karadžić, potpredsjednik Mladih Evrope

ZAPRATI NAS NA

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!