Osim što prikazuju stvarno stanje u obrazovnom sistemu, rezultati ispita iz CSBH jezika i književnosti pokazatelj su da je Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, uspostavljanjem reda u ispitnom procesu, odlučno započela oporavak sistema. Dok su neki njeni prethodnici možda išli linijom manjeg otpora radi zadovoljenja uskopartijskih interesa, zavaravajući i sebe i druge u postojeće (ne)znanje, ministarka i njen resor čvrsto su zauzeli stav o značaju regularnosti ispita i profesionalnosti u radu. Jedino suočavajući se sa realnošću našeg obrazovnog sistema budućnost se može graditi na novim, zdravim osnovama.
Ovakvim zahtjevnim odlukama koje su dovele do uvođenja reda u polaganje maturskog ispita, ministarka Jakšić Stojanović nastavlja započetu borbu za sređivanje oronulog obrazovnog sistema. Nakon započetih i planiranih rekonstrukcija obrazovnih ustanova, instalacije školske računarske opreme u vrijednosti od 6.3 miliona eura, podsticanja učenika i nastavnika, nabavke prevoznih vozila za učenike na sjeveru i unapređenja ekonomskih uslova za nastavnike, ispitna regularnost predstavlja samo početne temelje budućeg napretka.
Ovogodišnji rezultati ponovo pokazuju dugogodišnje degradiranje obrazovanja, međutim oni su i prilika da čitav obrazovni sistem okrene novi list i krene naprijed. Prihvatimo ovo danas kao istinu i realno stanje, kako bi sjutra na novim i zdravim osnovama sljedeće generacije bile progresivna budućnost crnogorskog obrazovanja.
- Kristina Kovačević, sekretarka za omladinske politike Mladih Evrope

ZAPRATI NAS NA

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!