Nakon donošenja odluke da se Vesna Medenica brani sa slobode, te nepravosnažne odluke kojom se prihvata jemstvo za Petra Lazovića, crnogorsko sudstvo dotaklo je dno. Zato je neophodna hitna reforma pravosuđa, koja je moguća jedino nakon vanrednih parlamentarnih izbora i novog sastava parlamenta.
Održavanje neodrživog statusa kvo i smišljena blokada institucija radi političkih pozicija apsolutno je neprihvatljivo, jer je jasno svakim danom koliko neodgovoran odnos pojedinih političara košta državu i njene građane.
Iako je u slučaju Medenica i Lazović opasnost od bjekstva realna i izvjesna, te očekivana imajući u vidu niz prethodnih primjera, odluke Apelacionog suda Crne Gore i Višeg suda u Podgorici još jednom su pokazale da su to zarobljene institucije starog režima koje je potrebno hitno reformisati.
Ustavne i zakonske promjene u dijelu pravosuđa kojima bi se obezbijedilo efikasno sprovođenje reizbora sudija i tužilaca, uz opciju sprovođenja i “vettinga” koji se u Albaniji pokazao izuzetno efikasan, predstavljaju osnov buduće reforme pravosuđa koju će inicirati Pokret Evropa sad!.
Gubitak statusa sudije i tužioca jednog dijela aktuelnih sudija i tužilaca, pogotovu onih koji se nalaze u dokaznom materijalu predmeta Medenica i Jovanić, predstavlja neophodan lijek za ozdravljenje crnogorskog pravosuđa, čemu će Pokret Evropa sad! dati snažan doprinos.
Andrej Milović,
član Predsjedništva Pokreta Evropa sad!

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!