Prema podacima Uprave prihoda i carina, nastavljen je trend dobre naplate prihoda, tako da je bruto naplata u julu iznosila 175,9 miliona eura, što je za 9 miliona ili 5,5% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Najveći rast od 21,1% zabilježen je kod kategorije poreza na dodatu vrijednost što je rezultat povećanja raspoloživog dohotka građana kroz program “Evropa sad”, implementacije elektronske fiskalizacije, ali i kontinuiranog rada svih službi Uprave prihoda i carina. Ono što je bitno napomenuti je da je naplata doprinosa u julu veća za 1% u odnosu na jul 2021. godine, iako je poresko opterećenje na rad za privredu smanjeno za oko 50%. Ovaj rezultat pokazuje da je programom “Evropa sad” smanjena siva ekonomija na tržištu rada, tj. unaprijeđena je poreska disciplina i povećan broj zaposlenih.

Iz ovoga prirodno slijedi pitanje o osnovanosti nedavno usvojenog dokumenta Vlade, kojim je ministar Damjanović predvidio deficit budžeta za ovu godinu od 407 miliona, iako će u julu vjerovatno biti ostvaren suficit budžeta, kojim će biti umanjen i kumulativni deficit od 33 miliona, koliko je iznosio za prvih šest mjeseci.

Kako bi narušio stablinost i održivost javnih finansija i postigao svoj zacrtani deficit od preko 7% BPD-a, vjerovatno će naredni korak ministra finansija, zaduženog za mračne prognoze, biti da rebalansom budžeta dodatno “pumpa” rashodnu stranu, budući da prihodi budžeta kontinuirano rastu i da će biti ostvareni iznad planiranog.

Za ovakav štetni plan je podršku je dobio i od kolega iz Skupštine, koji su u samo nekoliko dana usvojili zakone ne vodeći računa o fiskalnim implikacijama.

Postaje jasno da cilj slučajnog ministra finansija nije unaprjeđenje finansijskog sistema, već njegovo urušavanje, u cilju projektovanih, ničim opravdanih, optužbi na račun programa koji je po prvi put značajno podigao standard svih građana.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!