Nezadovoljavajući ishod večerašnjih razgovora o prevazilaženju institucionalne krize, a prije svega kroz izbor sudija Ustavnog suda, pokazao je da su ozbiljnost i odgovornost odavno ustupile mjesto politikanstvu i uskopartijskim kalkulacijama.

Umjesto da dokažu spremnost na kompromis i posvećenost državnim interesima, kao i odgovornost prema našem evropskom putu, narodni predstavnici u parlamentu su neslavno završili još jedan krug produbljivanja institucionalne krize i zamajavanja građana koji su im dali povjerenje.

Podsjećamo, aktuelna 43. Vlada je formirana uz podršku DPS-a upravo sa zadatkom da deblokira institucije i dođe do “magičnog broja 49”, što je mantra koju smo mjesecima slušali kao ključno opravdanje za rušenje prve demokratske Vlade Crne Gore. Očekujemo da kreatori takvog narativa konačno preuzmu odgovornost za debakl tog projekta, koji je Crnu Goru doveo u jednu od najvećih institucionalnih kriza.

S druge strane, samo bi naivne začudio stav DPS-a da odbija izbor sudija Ustavnog suda, dok u isto vrijeme traži vanredne parlamentarne izbore, očigledno priželjkujući na državnom nivou ono što su, besmislenim ustavnim žalbama svojih saradnika i partnera, izazvali na lokalnom nivou u Podgorici, gdje uporno odbijaju da priznaju ubjedljivi poraz i omoguće tranziciju vlasti.

Suština takvog ponašanja je u pokušaju da se potpuno obesmisle i blokiraju sve institucije Crne Gore, a da se legitimitet, makar prividni, ostavi predsjedniku DPS-a, koji odavno nije predsjednik svih građana, ako je ikad i bio.

Nemamo nikakvu dilemu da je krajnji cilj ovih opstrukcija produbljivanje krize u zemlji i nastavak radikalizacije društvenog i političkog ambijenta, u kome se upravo DPS najbolje snalazi.

Održavanje nelegitimne vlasti u Podgorici i nastavak funkcionisanja krnje tehničke Vlade, uz bježanje od vanrednih izbora, koji se bez Ustavnog suda očigledno ne mogu održati, pokazuju nespremnost političkih aktera, a prvenstveno DPS-a, da budu i djelima vjerni svom gromoglasnom zaklinjanju u zaštitu nacionalnih interesa i apsolutnu posvećenost evropskim integracijama.

Krajnje je vrijeme da se poslanici trenutnog saziva Skupštine uozbilje i shvate značaj momenta u kome se Crna Gora nalazi. Pozivamo ih još jednom da na prvo mjesto konačno stave interese građana, a ne partija ili pojedinaca, te da kompletiranjem Ustavnog suda na sjutrašnjoj sjednici Skupštine omoguće razrješenje svih eventualnih pravno-političkih nedoumica, uključujući tranziciju vlasti u Podgorici, ustavnost predloženih izmjena Zakona o predsjedniku i vanredne parlamentarne izbore, koji su jedini čisti i demokratski izlaz iz institucionalnog ćorsokaka u koji su nas uveli.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!