Organizovani bojkot Skupštine Glavnog grada u režiji opozicije predvođene DPS-om i nezavisnih odbornika bliskih predsjedniku države Jakovu Milatoviću jeste signal da se jedan dio dosadašnje lokalne većine distancirao od aktuelnog koalicionog sporazuma, na osnovu koga funkcioniše lokalna vlast u Podgorici.

PES se zalaže za poštovanje važećeg koalicionog sporazuma i stabilnost vlasti u Podgorici.

Naše kolege iz Posebnog kluba su donedavno isticale da je razlog za napuštanje PES-a odsustvo meritokratije, ali da ipak ne žele da ugrožavaju vlast u Glavnom gradu, da bismo se sada našli u situaciji da je stabilnost vlasti uslovljena brojem funkcija koje Posebni klub treba da dobije.

Iako su i danas dojučerašnje kolege iz PES-a sjede i dalje na pozicijama u upravi Glavnog grada, zahvaljujući izbornom legitimitetu PES-a, bivše kolege žele da pregovaraju kako bi dobili dodatne funkcije, i to u mjeri disproporcije na osnovu sadašnje snage.

Bivši odbornici PES-a su dobrodošli za svaku dobronamjernu ideju u vezi sa razvojem Podgorice, ali očekujemo da svaki zahtjev za dodatna kadrovska postavljenja bude transparentan, kako bi javnost objektivno prosudila da li su ucjene ili interes građana u pitanju.

Takođe, prijetnja opozicije izborima nema značajnog efekta, jer neće uticati na promjenu vlasti, pogotovo ako uzmemo u obzir da je na zadnjim parlamentarnim izborima PES u Podgorici bio najjača politička partija sa 33% glasova, što je za preko 50% bolji rezultat od lokalnih izbora iz oktobra 2022. godine. To je čak za 10 procentnih poena više od rezultata koji su dobili DPS i SD u koaliciji. 

Iako se nadaju u odluke odbornika Posebnog kluba, DPS će još dugo imati opozicioni staž u Podgorici.

ZAPRATI NAS NA

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!