Iznenadna pojava tandema mladih ekonomista, u nedjelju 23. oktobra 2022. godine, na opštinskim izborima u glavnom gradu Crne Gore, učvrstila je tabor proevropljana i antikorupcijskih, danas sveprisutnih u metropolama Istočne Evrope.
Oni predstavljaju profil koji je sada klasičan u istočnoj Evropi: mladi, obučeni na Starom kontinentu ili u Americi, duboko proevropski orijentisani i odlučno posvećeni borbi protiv korupcije. Tridesetpetogodišnji dvojac ekonomista Milojko Spajić i Jakov Milatović svoj politički pokret, koji je  nastao 26. juna 2022. godine, postavio je na iznenadno drugo mjesto na opštinskim izborima u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore.

Njihova “mantra”? Baviti se politikom drugačije, kao cijela generacija stručnjaka školovanih na Zapadu i vraćenih u svoje zemlje, u Crnoj Gori naravno, ali i u Bugarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Slovačkoj. Zajednički program svih ovih novih lidera: borba protiv korupcije, približavanje Evropi i ekonomski liberalizam.

Briljantni “povratnici,, u svoju zemlju

Kada je zavrsio maturu u rodnim Pljevljima, gradu veoma blizu granice Srbije, Milojko “Miki” Spajić važio je za jednog od najboljih studenata iz svoje generacije u Crnoj Gori. Otišao je da studira ekonometriju na Univerzitetu u Osaki, Japan, prošao je Univerzitet u Pekingu prije nego što se upisao na renomirani HEC-u u Francuskoj. Poliglota – koji govori pet jezika – radiće u Parizu, Tokiju, Singapuru i Njujorku.

Njegov prijatelj Jakov Milatović došao je iz Podgorice – nekadašnji Titograd, rodjen 1986. godine. Završio je najbolju gradsku srednju školu i studirao ekonomiju na Univerzitetu Crne Gore. Kao sjajan student, nastavio je studije u Čikagu, centru ekonomske misli, zatim u Beču, Rimu i Oksfordu. Kasnije će raditi za njemačku fondaciju Konrad Adenauer i u velikim bankama u Frankfurtu, Londonu, Evropskoj uniji i širom Centralne Evrope.

Kada se njih dvojica odlučila vratiti u Crnu Goru, zeljeli su da  ponude svoje iskustvo matici. U decembru 2020. godine, pobjedom opozicije i dolaskom na vlast premijera Zdravka Krivokapića, Spajić je imenovan za ministra finansija, a Milatović za ministra privrede. Stoga nemaju političku etiketu.

Duo je 26. juna 2022. godine kreirao “Evropa sad!” (Pokret Evropa sad!), oko tri glavna pitanja: borbe protiv korupcije, endemske u svim bivšim komunističkim zemljama Balkana, Evrope kojoj teže da se pridruže, i liberalizma, njihovog ekonomskog pogleda. Odraz njihovog puta, na neki način, je i osećaj istorije u srednjoj i istočnoj Evropi.

Izvorni članak: https://www.radiofrance.fr/franceculture/cette-nouvelle-generation-qui-fait-grandir-l-europe-a-l-est-6394346

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!