Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad! Janko Odović danas je Specijalnom državnom tužilaštvu  (SDT) podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika izborne komisije Glavnog grada Podgorice i sekretara Slupštine Glavnog grada Veselina Vukčevića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Nakon što je Ustavni sud ocijenio da je odlaganje lokalnoh izbora bilo neustavno, a Upravni sud da je gospodin Vuković nezakonito izabran za gradonačelnika, u toku je pokušaj da se kroz nezakazivanje i ometanje održavanja sjednice Izborne komisije Glavnog grada – Podgorica, još jednom na najgrublji način ugaze kako izborna prava, tako i izražena izborna volja građana.

Kako se navodi u prijavi, Vukčević je  u svojstvu predsjednika Izborne komisije Glavnog grada dana 14. novembra 2022. godine, a tek nakon uputstva Državne izborne komisije kojim mu je naloženo da to učini, sazvao sjednicu Komisije i predložio dnevni red iste – odlučivanje o prigovorima birača: Mustur Zorana, Krkeljić Blagote i Krgović Luke čime je zloupotrijebio službeni položaj i onemogućio da komisija o istima odluči u roku od 24 časa, saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika. Ovim je, kako se navodi, Vukčević nanio štetu trima podnoisocima prigovora, ali i odbornicima sa lista koje su učestvovale na lokalnim izborima – odlažući proglašenje konačnih rezultata izbora. Ovim svojim nepostupanjem gospodin Vukčević je istovremeno izložio Glavni grad Podgoricu potencijalnim tužbama za naknadu štete navedenih lica.

Odović u prijavi navodi da je Vukčević nesazivanjem sjednice sebi i većem broju lica omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi na način što će oni – sve do konstituisanja nove Skupštone primati naknadu za rad.

Osim toga, povrijedio je Ustavom Crne Gore zagarantovano pravo građanina da bira i bude biran, što je samo po sebi biće izvršenja posebnog krivičnog djela.

Funkcioner Pokreta u prijavi navodi da je Vukčević svojim ponašanjem postupio suprotno obavezujućem uputstvu Državne izborne komisije koje ni do dana podnošenja ove prijave nije izvršeno, tj. Komisija nije odlučila po tri navedena prigovora.

“Onemogućavanjem da se raspravlja o dnevnom redu, te udaljavanjem iz sale, Vukčević spriječio je da se dnevni red proširi, iako je za to glasala većina prisutnih članova Komisije, čime je, zloupotrebom službenog položaja prekršio I Poslovnik. “ naveo je Odović.

“Predlažem da Tužilaštvo hitno postupi i sasluša Vukčevića, ali i ostale članove Izborne komisije Glavnog grada i izvrši uvid u dostupne dokazne materijale.” poručio je on.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!