Iako je predsjednik Crne Gore dobro informisan da jučerašnje usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahau nema nikakve veze sa političkom trgovinom žrtvama, već sa sjećanjem na nevino stradale, to ga nažalost ne obeshrabruje da usaglašeno sa opozicijom obesmišljava usvojenu rezoluciju.

Rezolucija ne targetira nijedan narod, niti ima ikakve veze sa današnjom Republikom Hrvatskom, kao što nema veze ni sa savremenom Austrijom ili Njemačkom; štaviše, odnosi se na zločine koje apsolutno niko ne osporava.

Neodrživa je teza da je ova rezolucija reakcija na nedavno usvojenu rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, iz razloga što je crnogorski parlament već i ranije usvojio nekoliko rezolucija o genocidu sa prostora sadašnje i nekadašnje države. Ukoliko usvojena rezolucija nije usmjerena ni protiv jednog naroda ili savremene države, jako je zabrinjavajuće što se ignoriše i pokušava obesmisliti princip da se prema svakoj žrtvi uspostavi isti odnos i pijetet.

Iako PES ne potencira teme iz prošlosti, spremni smo da se suočimo sa svakom kada eventualno dođe na dnevni red i da sa istim odnosom osudimo svaki zločin bez izuzetka. To ne znači da politički trgujemo, već da smo u potpunosti spremni da pružimo punu podršku procesuiranju i osudi svih onih koji su u ime Crne Gore vršili ratne zločine.

Jedino takvim pristupom možemo graditi svjetliju budućnost i pokazati dostojan i principijelan odnos prema prošlosti.

ZAPRATI NAS NA

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!