Pokret Evropa sad! svim građanima Crne Gore čestita praznik kulture, koji se obilježava na dan rođenja najvećega južnoslovenskog pjesnika, crnogorskog vladara i vladike, Petra II Petrovića Njegoša.

Njegoševa jedinstvena istorijsko-politička, književna i filozofska pojava odavno je prevazišla granice Crne Gore i našu zemlju upisala u knjigu prosvijećenih naroda, pokazujući da se „materijal k slavnom djelu i trijumfa dični v’jenac“ ne nalaze nužno u „grmenu velikome“. Kao što je Njegoševa državnička i pjesnička nit spajala realne potrebe za nezavisnošću i slobodom sa širim horizontom evropskog civilizacijskog i kulturnog kruga, tako i obilježavanje njegovoga dana treba da posvjedoči odlučnosti našeg društva da svoje političke, ekonomske i socijalne težnje temelji na svijesti o značaju istorijskog kontinuiteta i kulturnog nasljeđa.

Ta svijest odredila je i Njegošev mukotrpan rad na učvršćivanju državne samostalnosti i uspostavljanju političkih institucija, ali i na razvoju prosvjete i kulture. Svevremenost Njegoševoga djela nama danas ne služi samo na ponos, već nas i opominje da, u kompleksnom društveno-političkom momentu kroz koji prolazimo, ne zaboravimo da „zloća, zavist, adsko nasljedije, ovo čojka niže skota stavlja“.

U vjeri da će svako buduće obilježavanje današnjeg praznika biti i podsticaj razvijanju što veće društvene kohezije, Pokret Evropa sad! ostaje posvećen ideji da je njegovanje kulture nezaobilazan faktor prosperiteta i razvoja Crne Gore.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!