Pozdravljamo odluku Ustavnog suda kojom se utvrđuje neustavnost Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi i neustavnost odlaganja proljećnih izbora. Vjerujemo da ova odluka nikoga ne iznenađuje, jer se bježanjem od izbora napada demokratija, a svakom građaninu je jasno da je demokratija temelj pravnog poretka.

Iako poželjna, odluka Ustavnog suda, nažalost, nije dovoljna za saniranje štete po pravni poredak koju je 47 poslanika izazvalo izglasavanjem neustavnog Zakona, jer se demokratski sistem i dalje nalazi u pravnom vakuumu. Saniranje štetnih posljedica djelovanja odnarođene Skupštine i njene 43. Vlade je moguće samo kroz skraćivanje mandata Skupštini i hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji bi se održali istovremeno sa lokalnim izborima zakazanim za 23. oktobar.

Ono što posebno zabrinjava je i trenutna situacija u kojoj je moć cjelokupnog političkog sistema skoncentrisana u rukama Predsjednika Crne Gore, što je posljedica dijelom njegove političke pohlepe, ali dijelom i činjenice da su parlamentarne partije pokazale spremnnost da svoje interese i političko kalkulisanje stave ispred javnog interesa, suverenosti građana i Ustava. Ovu tezu potvrđuje i današnje glasanje članova Ustavnog odbora koji nije uspio da, od 16 očigledno dobrih kandidata, izabere četiri sudije Ustavnog suda.

Na ovaj način partije pokušavaju da još jednom pobjegnu od izbora, jer su u prethodnom periodu stvorili narativ da je deblokada Ustavnog suda i sistema pravosuđa preduslov za izborni ciklus. Pod ovom premisom je izabrana i manjinska Vlada, a već sad se pokazuje da ona nema povjerenje građana, međunarodne zajednice i te iste Skupštine, a nema ni unutrašnju koheziju koja bi joj dala makar privid legitimnosti. Očigledno je, dakle, da od proklamovane priče o deblokadi pravosuđa i ubrzanim EU integracijama nema apsolutno ništa.

Iz svega je jasno da ovaj saziv Skupštine nikada neće biti u stanju da izabere sudije Ustavnog suda, pa građanima što prije treba omogućiti da nas svojim izbornim odlukama izvedu iz krize. Stoga pozivamo sve poslanike da preuzmu političku odgovornost za svoje postupanje i skrate mandat Skupštini, a Predsjednika da ne kalkuliše sa strpljenjem građana i raspiše vanredne parlamentarne izbore na jesen.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!