Potpredsjednica Pokreta Evropa sad!, prof. dr Olivera Injac danas je većinom od 34 odbornika Skupštine Glavnog grada izabrana za gradonačelnicu Podgorice. 

“Osjećam izuzetnu odgovornost i posebnu čast što ću imati priliku da u narednim godinama obavljam ovaj odgovoran i zahtjevan posao”, rekla je Injac nakon polaganja zakletve.

U upravljanju gradom, kako je navela, vodiće je odgovornost i transparentnost uz poštovanje svega što su očekivanja građana koji su dali doprinos demokratskom sazrijevanju Crne Gore i potrebi da Podgoricu vodi nova gradska uprava u naredne četiri godine.

Činjenica da je ona prva žena koja postaje gradonačelnica Podgorica, Injac je dodala, sa sobom nosi posebna očekivanja. “Kao profesionalac ću biti posvećena poštovanju onoga što je dobro urađeno, ali i cjelovitom pristupu svemu što tek treba da sprovedemo da bi Podgorica postala moderan grad”, istakla je nova gradonačelnica. 

Injac je navela da je to što će dvije žene rukovoditi Podgoricom vrsta političke participacije žena koja je dodatna garancija da će se srdačnije i plemenitije odnositi prema svima koji misle različito, ali teže ka istom cilju – progresu, razvoju i prosperitet naše zajednice.

Injac se zahvalila Ivanu Vukoviću i dosadašnjoj upravi na konstruktivnom pristupu i izrazila uvjerenje da će svi zajedno raditi u interesu građana Podgorice i Crne Gore u cjelini. 

U ime predlagača, nosilac liste na izborima u Glavnom gradu i novoizabrani predsjednik Jakov Milatović kazao je da kao njen bivši kolega u 42. Vladi zna da Injac ima sve moralne preduslove i snažan lični integritet da pokriva najznačajniju funkciju u Glavnom gradu.

Oliveru Injac predložili su odbornici lista Pokreta Evropa sad!; “Za budućnost Podgorice” – DF, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora; “Idemo ljudi” – Demokratska Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Demos i “Ovo je naš grad – Podgorica može” – GP URA, CIVIS, Albanska Alternativa. 

 

Biografija Olivere Injac:

Prof. dr Olivera Injac rođena je 1972 godine u Podgorici, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Osnovne studije je završila na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću, dok je postdiplomske studije nastavila u Centru za međunarodnu saradnju “Evropske i jugoistočnoevropske integracije“. Zvanje magistra stekla je na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta Crne Gore, gdje je 2005. godine odbranila magistarski rad na temu „Sociološki aspekti savremenog terorizma u Evropi“. U oktobru 2011. godine dr Olivera Injac na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta Crne Gore, odbranila je doktorsku disertaciju na temu „Kulturološki aspekt međunarodne bezbjednosti“.

       Specijalizaciju je završila u Centru za međunarodne studije i studije bezbjednosti “George Marshall“ – Garmisch – Partenkirchen (Njemačka), program studija bezbjednosti (Advanced Security Studies) 2007.godine. Na Institutu za odbranu Ministarstva odbrane SAD (Defence Institute of Legal Studies) – Newport, Rhode Island, USA, završila je program „Legalni aspekti borbe protiv terorizma“, 2007.godine, dok je u Evopskom centru za međunarodne studije i studije bezbjednosti “George Marshall”- Garmisch- Partenkirchen (Njemačka), završila program za predstavnike izvršne vlasti.

       Prof. dr Olivera Injac je od 2008. godine do izbora za ministarku odbrane Crne Gore u decembru 2020. Godine bila zaposlena na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica – Studijski program Bezbjednost. 

       Bila je profesor na svim nivoima studija za predmete iz oblasti nacionalne i međunarodne bezbjednosti, bezbjednosnih rizika i bezbjednosne kulture. U periodu od 2011 do 2016. godine pokrivala je funkciju rukovodiocaStudijskog programa za bezbjednost.

       Prije započinjanja akademske karijere, u periodu od 2000 do 2008. godine, radila je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

       Autorka je naučnih monografija, poglavlja u knjigama i velikog broja naučnih članaka izoblasti bezbjednosti. Imala je naučna i stručna izlaganja više skupova u zemlji i inostranstvu, a bila je i gostujući predavač na nekoliko prestižnih univerziteta imeđunarodnih institucija.

       Član je uređivačkog odbora stručnog časopisaMinistarstva odbrane Slovenije “Contemporary Military Challenges” i međunarodnog stručnog časopisaMinistarstva odbrane Sjeverne Makedonije “Contemporary Macedonian Defence”.

       Aktivno učestvuje na nacionalnim i međunarodnimnaučno-istraživačkim projektima, a takođe je angažovanakao ekspert-konsultant za međunarodne i nacionalne institucije.

Od decembra 2020. godine, do aprila 2022. godine bila je Ministarka odbrane u 42 Vladi. Potpredsjednica je Pokreta Evropa sad! Tečno govori engleski jezik.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!