Najava da će Saša Radović biti izabran za novog direktora kompanije ToMontenegro je potpuni šok za svakoga ko se iole razumije u avijaciju. Nacionalnom avio-prevozniku, ali i samoj industriji koja je po mnogo čemu specifična, potreban je lider koji živi i diše avijaciju i koji ima značajna iskustva u tom poslu. Predloženi kandidat blijedi u poređenju sa recimo Krešimirom Kučkom, koji je prije svega nekoliko mjeseci bio spreman da preuzme ulogu izvršnog direktora, što je Vlada odbila. Njega je prošle sedmice angažovao Air Mauricijus, nakon što je uspješno vodio i Air Croatia i Gulf Air.

Kako bi ublažila vijest o postavljanju Radovića na tu veoma važnu funkciju, Vlada je plasirala informacije o nelikvidnosti kompanije. To je samo kontinuitet prakse stavljanja usko-partijskih interesa, u ovom slučaju interesa DPS-a, ispred državnih. Da je ovo odluka koja ide na ruku DPS-u, potvrđuje i činjenica da je DPS od samog početka bio protiv toga da se formira ToMontenegro, uprkos lošem vođenju kompanije Montenegro airlines, koju su, podsjetimo, DPS i njemu bliske partije, dovele do stečaja. Zato je legitimno očekivati da će pokušati da se osvete stavljanjem ToMontenegra u sličan položaj ili da vještački prouzrokuju kolaps ove kompanije.

Ono što zabrinjava je i velika neodgovornost Vlade u tehničkom mandatu koja pola godine nije imenovala novi odbor direktora ove kompanije, da nije raspisala konkurs za izbor izvršnog direktora, niti je odgovorila ni na jedno od 5 vrlo značajnih dopisa koja je kompanije ToMontenegro uputila Ministarstvu kapitalnih investicija.

Zato apelujemo na vlast da sve odluke koje se tiču avijacije, koja je jedan od bitnijih segmenata naše saobraćajne infrastrukture, donosi uz maksimalno uvažavanje najvećih industrijskih standarda.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!