Najoštrije osuđujemo svaki vid napada na zdravstvene radnike. Neprimjereno je da su oni, čiji je posao posvećen dobrobiti svakog čovjeka, učestalo izloženi uvredama na javnim platformama i društvenim mrežama, te čak i fizičkim nasrtajima nesavjesnih pojedinaca, što ukazuje na kompromitovanu bezbjednost na radnim mjestima i njihov unižen društveni položaj.
S obzirom na sve veću frekventnost ovakvih nemilih događaja imperativ je da  nadležne institucije preduzmu adekvatne mjere kako bi se povećao stepen sigurnosti na radnom mjestu svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Očekujemo da se, osim javnih osuda, poradi na konkretnim rješenjima u smislu preispitivanja proporcionalnosti dosadašnjeg kažnjavanja simboličnim novčanim kaznama za djela kojima se ugrožavaju rad i život medicinskog osoblja, te da se obezbijedi povećanje pravne zaštite zdravstvenog radnika kroz sticanje statusa službenog lica ili nekog alternativnog modela.
Prisustvo pripadnika MUP-a u javnim zdravtsvenim ustanovama bi doprinijelo povećanju stepena bezbjednosti kako za medicinsko osoblje tako i za pacijente i time unaprijedilo funkcionalnost i sigurnost radnog procesa.
Imajući u vidu kompleksnost geneze ovog problema kao i dalekosežne posljedice istog, osim apela nadležnim institucijama neophodno je razumijevanje i podrška od strane svih građana – dakle na potezu je cijelo društvo.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!