Danas se navršava dvadeset godina od bezuspješnog traganja za istinom o ubistvu antirežimskog novinara i glavnog urednika dnevnog lista DAN, Duška Jovanovića. Jovanović se pisanom riječju beskompromisnom borio za društveni interes, istražujući najosjetljivije teme kriminala i njegove povezanosti sa političkom elitom, čime je zadužio crnogorsko društvo i zavrijedio status borca za istinu.
Ubistvo Jovanovića bio je pokušaj demonstracije nadmoći kriminala nad državom. Zato nas neriješeno ubistvo Jovanovića podsjeća koliko neuspostavljanje pravne države, održavanje institucija slabim i posljedična isprepletenost kriminala i vladajućih struktura mogu biti opasni po društvo.
Dvodecenijski neuspjeh u rješavanju slučaja ubistva Duška Jovanovića poraz je naše države i zato moramo staviti sve institucionalne resurse u službu otkrivanja istine o ovom slučaju. Desetine drugih napada na novinare i medijske poslenike u prethodne dvije decenije nas takođe obavezuju da ovoj zajednici osiguramo ambijent u kojem novinari imaju slobodu i osjećaju sigurnost i nezavisnost u vršenju svojih radnih obaveza.

ZAPRATI NAS NA

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!