Aktuelna manjinska vlada svakodnevno potvrđuje da nije ni reformska, ni evropska, već revanšistička i u potpunosti podređena partikularnim partijskim interesima.

Umjesto da nastavi i nadogradi praksu prethodne prve demokratske vlade, koja je konačno otvorila vrata partijski neobojenim pojedincima, cijeneći isključivo njihova akademska i profesionalna dostignuća, trenutna vlada briljira u odabiru neadekvatnih, ali zato itekako partijski podobnih, kadrova. Smjenjujući profesionalce postavljene na osnovu javnih poziva i po kriterijumu stručnih referenci, manjinska vlada dijeli funkcije po partijskom i nepotističkom ključu, tako da čelne pozicije u državnim preduzećima popunjava pojedincima, koji često nemaju nikakvih profesionalnih dodirnih tačaka s resorima u kojima se imenuju, a čije su jedine preporuke partijska knjižica ili lične veze s članovima vlade.

Nakon nepunih 100 dana trajanja ovakve vlasti, čiju je nekompetentnost već neprijatno gledati, sasvim je jasno građanima, a sada i međunarodnim partnerima, da su proklamovani prioriteti evropskog puta i deblokade institucija bili samo izgovor za nepristojnu raspodjelu državnih resursa.

Jedini način izlaska iz ovakve institucionalne i političke krize su što skoriji izbori na svim nivoima – predsjednički, parlamentarni i lokalni. Samo vraćanjem suvereniteta građanima Crne Gore može se zaustaviti ova agonija, koja na momente poprima obrise lakrdije, kako bi naša država dobila stabilnu, ozbiljnu i sposobnu vlast, suštinski posvećenu poboljšanju životnog standarda, konačnom uspostavljanju vladavine prava, depolitizaciji državne administracije i pouzdanom odnosu prema evropskoj budućnosti.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!