Saopštenje Pokreta “Evropa sad”, Demokratskog fronta “Za budućnost Podgorice”, liste Demokrata, Ujedinjene Crne Gore i Demosa “Idemo ljudi”, Građanskog pokreta URA i CIVIS “Može Podgorica” i Albanske alternative:

Budući konstituenti vlasti u Glavnom gradu razmotrili su situaciju oko opstrukcije od strane predsjednika izborne komisije Glavnog grada u vezi sa proglašenjem konačnih rezultata izbora, održanih 23. oktobra 2022. godine, čiju ispravnost nisu mogli ugroziti ni namješteni i naručeni prigovori koji su, nažalost, stigli i do Ustavnog suda. Nema sumnje da su blokada rada Ustavnog suda i posljednja dešavanja oko proglašenja konačnih rezultata kreacija gubitnika oktobarskih izbora, smišljena u partijskim kancelarijama DPS-a.

Budući konstituenti su usaglasili sve naredne korake pravne procedure koji će dovesti do utvrđivanja konačnih rezultata izbora, a samim tim i stvoriti pretpostavke za održavanje konstitutivne sjednice Skupštine Glavnog grada i preuzimanje potpune odgovornosti za upravljanje gradom, što su građani Podgorice omogućili ubjedljivom i nespornom voljom da sadašnja nelegitimna vlast treba konačno i da ode.

Konstituenti buduće vlasti su se takođe dogovorili da će svim dozvoljenim sredstvima braniti izbornu volju građana Podgorice i na taj način stvoriti uslove da nova vlast profunkcioniše što prije u punom kapacitetu.

Pobjednici lokalnih izbora u Podgorici od 23. oktobra su razmotrili i usaglasili osnovne principe formiranja buduće koalicione vlasti u gradu, od kojih su najvažniji: sprovođenje sveobuhvatne i objektivne revizije dosadašnjeg funkcionisanja gradske uprave; jasni i održivi program razvoja Podgorice u narednom mandatu; transparentnost, zakonitost u radu i nulta tolerancija na korupciju, te da će Glavnim gradom upravljati obrazovani, stručni i pošteni ljudi.

Takođe, građani Podgorice mogu očekivati da, nakon objave konačnih rezultata izbora, dođe veoma brzo do potpisivanja koalicionog sporazuma o funkcionisanju vlasti u Glavnom gradu.

(Foto: Luka Zeković/Vijesti)

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!