Ministarstvo finansija danas će platiti treću ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana koji je ugovorio tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, biće ostvarena ušteda za budžet Crne Gore od skoro 9 miliona eura, budući da je trenutno vrijednost eura i dolara izjednačena.
Podsjećamo, u julu prethodne godine, kada je hedžing aranžman ugovoren i time povučena sredstva iz kineskog kredita zaštićena od valutnog rizika, Milojko Spajić je izjavio da će Crna Gora ostvariti značajne benefite od hedžing aranžmana.

Crna Gora je u julu 2021. godine, zahvaljujući uspješnim pregovorima tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog​ kredita od 818 miliona dolara.

Treba naglasiti i da je u prethodnom periodu već ostvarena ušteda po osnovu plaćene dvije rate u iznosu od 9,0 mil.€, tako da kumulativna ušteda sa isplatom treće rate za samo godinu dana iznosi oko 18,0 miliona eura.
Od tako ušteđenih sredstava se u potpunosti mogu pokriti najavljena povećanja penzija za 9 mjeseci ili izgraditi tri nove potpuno opremljene škole.

Ovakav aranžman je samo jedna od mjera uz pomoć kojih su javne finansije Crne Gore oporavljene i stabilizovane, čime je udaren temelj ubrzanom ekonomskom razvoju i povećanju plata i penzija za sve građane.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!