Državna izborna komisija je Predsjedniku Izborne komisije Glavnog grada nedvosmisleno stavila do znanja da je dužan da se u svom radu ponaša zakonito i u skladu sa poslovnikom, jer je Izborna komisija kolegijalni organ, koji radi i odlučuje saglasno volji većine svojih članova. Podsjećamo javnost da je Državna izborna komisija i u svom ranijem mišljenju i uputstvu od 11.11.2022. godine ukazala gospodinu Vukčeviću da je dužan sazvati sjednicu u slučaju podnošenja prigovora, kako bi izborna komisija kao kolektivni organ, donijela odgovarajući akt u skladu sa Zakonom odlučujući na sjednici većinom glasova svojih članova.

U konkretnom slučaju, to znači da je gospodin Vukčević u obavezi da omogući sazivanje sjednice a i u obavezi je da sa iste ne bježi nakon što utvrdi da postoji kvorum za rad i nakon što većina članova izborne komisije zahtijeva dopunu dnevnog reda u skladu sa članom 13 Poslovnika o radu izborne komisije Glavnog grada. Da je bježanje pred građanskom voljom uzaludna i nezakonita radnja, potvrdio je i Ustavni sud kada je ukinuo izmjene i dopune akta koji slobodno možemo da nazovemo ”Zakon o bježanju od izbora”, ali i sami građani koji su 23. oktobra konačno uhvatili bjegunce i svojim glasanjem im stavili do znanja da oni koji bježe – gube vlast.

Ovim putem želimo da apelujemo na DPS da prvo pokažu elementarni nivo demokratskog djelovanja i daju saglasnost gospodinu Vukčeviću da savjesno i zakonito obavlja svoju funkciju Predsjednika izborne komisije Glavnog grada, i time ga ne izlažu daljoj krivičnoj odgovornosti. Istovremeno, pozivamo ih da na predstojećem glasanju za sudije Ustavnog suda postupe po uzoru na svoje kolege koje su najavile da daju podršku svim kandidatima za sudije, i na taj način kompletiraju sastav Ustavnog suda, čime bi napravili odlučujući korak ka vanrednim parlamentarnim izborima za čije se održavanje bar deklarativno zalažu.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!