Pitam savjetnika predsjednika Crne Gore za ekonomiju, gospodina Grgića, šta bi se desilo da nije bilo programa Evropa Sad 1 i kako bi građani sa minimalnom platom od 250 eura mogli da prehrane svoje porodice? 

Dok je inflacija na globalnom nivou (izazvana pandemijom i ratom u Ukrajini) destabilizovala svjetsku ekonomiju i dovela do povećanja cijena hrane u cijeloj Evropi, da li bi imali alternativu?

Primjenom programa Evropa Sad 2, kao što je bio i slučaj sa programom Evropa Sad 1, gospodine Grgiću, nema podiznja cijena, što znači da nema ni inflacije – jer se uvećava neto, a ne bruto zarada. Smatram da bi kao savjetnik predsjednika za ekonomska pitanja trebalo da znate da do inflacije dolazi upravo obrnutim procesom: neselektivnim podizanjem bruto zarada. Tako da je apsolutno jasno da su vaše analize na nivou politikanstva i jedan u nizu pokušaja da zbunite javnost. 

Program Evropa Sad 2 se realizuje u punom kapacitetu i sa ciljem da u novim ekonomskim uslovima koje stvaramo, zadržimo mlade ljude da ostanu i rade u Crnoj Gori, a ne da, kao do sad, idu u inostranstvo zbog boljih uslova za rad i većih zarada.

I na kraju, savjetniče predsjednika, ako mislite da je “spas” za našu državu da plate budu najniže u regionu, žrtvujte se i smanjite sebi plate da zaustavite inflaciju. Da ovog puta ne pominjemo toškove prekobrojnih delegacija, koje uz predsjednika obilaze sve meridijane bez nekog naročitog ekonomskog efekta.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!