Nije ni čudo što političari prošlosti (Damjanović, Konjević, Medojević…) ne razumiju terminologiju, a kamoli način sprovođenja emisije obveznica, koje su najtransparentniji i najjeftiniji način kreditiranja. Da bi sakrio da zadužuje državu po ekstremno visokim kamatnim stopama, tehnički ministar pokušava da skrene pažnju lažnim optužbama koje traju već 3 godine, a koje su provjerile sve institucije CG, UK i SAD (uključujući i naš SDT).

Gospodin Damjanović, prvi bankar Prve Banke, koji nije vidio milion eura koji su se 10 puta obrnuli u Prvoj banci, sada lažnu aferu oko obveznice koristi kao dimnu zavjesu za: neustavnu ko zna koju kandidaturu Đukanovića, nezakonito isplaćenih 500.000€ iz budžetske rezerve opštini Tuzi (samo par dana prije lokalnih izbora u toj opštini), zajedničko glasanje DF i DPS u DIK protiv Milojka Spajića, a uvjereni smo i za Mila Đukanovića. Tajming plasiranja ove kvazi-afere to dokazuje.

Potrudićemo se da gospodinu Damjanoviću objasnimo azbuku obveznica, da bi na vrijeme zaustavio štetne bilateralne kredite: jedan takav je već potpisan po trostruko većoj kamati od naše – 7.5%, a sljedeći kratkoročni kredit će možda biti još skuplji, čime će staviti finansijsku omču oko vrata Crnoj Gori.

Prvo jednostavnim rječnikom, da i tehnički ministar razumije: diskont je iznos koji prilikom podizanja kredita plaćamo da bi nam kamata bila niza. Na primjer: uzeli ste kredit od 100 hiljada, uz kamatu 6%. Da bi smanjili kamatu na 5%, umjesto 100 hiljada, vi podižete 97 hiljada. Dakle, banka je sebi ostavila tri hiljade, vi vraćate 100 hiljada, ali ste dobili manju kamatu koju plaćate u budućnosti svakog mjeseca.

Da pojasnimo na slučaju obveznice: Od investitora na berzi tražili smo 750 miliona eura. Dobili smo kamatu (prinos) od 2,95%. Da bi je smanjili na 2,875%, pristali smo da platimo diskont od 3,51 milion eura. Investitori su taj novac oduzeli od iznosa koji smo tražili. Dakle, nismo dobili 750 miliona eura, vec 745 miliona (3,51 milion za diskont i 1,46 za troskove transakcije, odnosno advokate, investicione bankare i fiskalnog agenta, BEZ mogućnosti za bilo kakvo podmićivanje i zloupotrebe).

Centralna banka je, kako je to saopštio odlazeći ministar, potvrdila da nije bilo isplate diskonta, jer kao sto smo naveli: diskont se ne placa vec se oduzima od iznosa emisije.

Diskont je tržišni standard i potpuno je isti postupak kao za crnogorsku obveznicu iz 2019. godine ili bilo koju drugu obveznicu koja ide na Londonsku berzu. Da napomenem da je 2019. diskont prilikom emitovanja 500 miliona obveznice, DPS Vlada imala diskont od 10,77 miliona eura. Interesantno je da Damjanović i Medojević tu činjenicu nikad ne pominju- jasno sa kim šuruju.

Finansijskim rječnikom: Ako pogledamo na platformi Blumberg jasno se vidi da je obveznica izdata po kamati (2.875%) koja je bila ispod prinosa (2.95%) da bi pratili standarde londonske berze gdje se kamate na obveznice moraju izdavati po stupnjevima od po 1/8, odnosno u našem slučaju 2% i 7/8 (2.875%), te stoga razlika između 100% i 99.532% na nominalnom iznosu zaduženja iznosi 3.51milion koji investitori nisu ni platili. (100-99.532=0.468%x 750= 3.51).

Riječ je o procesu u koji su uključene dvije od najrenomiranijih međunarodnih pravnih kuca (White and Case, Linklaters) koje su dale pozitivno mišljenje, kao i lokalne pravne firme. Pritom, u ovom slučaju na inicijativu NVO sektora, kompletna dokumentacija je objavljena javno, uključujući mandatno pismo, pravne ugovore itd.

Zaduženje je bilo zakonski utemeljeno i to rebalansom iz juna 2020. godine i prateće Odluke o zaduživanju za istu godinu. Vlada Crne Gore, na sjednici održanoj 07.12.2020. godine, donijela je Zaključke br. 07-208, na osnovu Informacije o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u 2020. godini ili u 2021. godini.
Pomenutim zaključcima Vlada je ovlastila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da realizuje emisiju obveznica na međunarodnom tržištu.

Nadamo se da smo ovim pokazali građanima, ali i podučili neukog gospodina Damjanovića, osnove izdavanja euro-obveznice. Kvazi-aferama neće skrenuti pažnju sa neustavne kandidature svog gazde, katastrofalno loših zaduženja koja je ugovarao, ali ni sa 9 mil.€ koje je država platila da kupi akcije Luke Bar (a ogroman broj akcija neposredno prije toga kupio je bliski rođak gospodina Damjanovića – gospodin L.J.).

Podijeli sa prijateljima!

Become our team member!