Geografski položaj, te kulturni i duhovni tokovi istorije odredili su Crnu Goru kao tačku susreta različitih civilizacija i čvorište preplitanja ideja i vrijednosti. Učeći iz prošlosti, potvrđujući sadašnjost, a misleći na budućnost, Crna Gora mora postati snažno i istinski opredijeljena za što skorije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, koja ne smije biti posmatrana kao konačni cilj, već kao prilika za pristupanje porodici naroda i država ujedinjenih u različitostima, koje baštine ideje i vrijednosti na osnovu kojih društvo postaje slobodnije, bogatije, stabilnije, pravednije i inkluzivnije, brišući granice starih antagonizama i podjela.

Vodeći se principima saradnje i međusobnog uvažavanja, “Evropa sad!“ se takođe zalaže za jačanje dobrosusjedskih i regionalnih odnosa kroz aktivno unaprjeđivanje regionalne saradnje i jasno definisanu politiku zero problems with neighbours, uvažavajući svoje nacionalne interese, ali i prepoznajući brojne ekonomske, istorijske i kulturne veze sa susjednim državama i državama u regionu.

Uvažavajući činjenicu da je Crna Gora članica NATO, „Evropa sad!” će raditi na učvršćivanju kredibilne uloge naše zemlje u Sjevernoatlantskom savezu.

„Evropa sad!“ se takođe zalaže za snažno prisustvo Crne Gore u međunarodnim organizacijama i multilateralnim inicijativama. Vjerujući da geografska ili demografska veličina države ne opredjeljuje njenu ulogu u međunarodnim poslovima, već snaga ideja i diplomatskih vještina, „Evropa sad!“ će biti inicijator intenziviranja aktivnosti Crne Gore u Ujedinjenim nacijama, te tako preuzeti aktivniju ulogu u ostvarivanju principa i ciljeva proklamovanih Poveljom Ujedinjenih nacija, s posebnim akcentom na očuvanje međunarodnog mira, bezbjednosti i prosperiteta.

S tim u vezi, „Evropa sad!“ se zalaže za profesionalizaciju diplomatskog kadra Crne Gore i za osnaživanje kulturne, naučne i ekonomske diplomatije, u cilju povećanja kredibilnosti i reprezentativnosti, vodeći računa o iskorjenjivanju političkog i partijskog uticaja na njeno funkcionisanje.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!