„Evropa sad!“ će raditi na razvoju „Pametnih gradova“ u kojima su tradicionalni servisi i usluge efikasniji uz korišćenje digitalnih tehnologija za poboljšanje kvaliteta života građana i funkcionisanje i razvoj privrede. Pametni gradovi su zato ujedno i “zeleni” jer omogućavaju bolje korišćenje resursa i manju emisiju ugljen dioksida. „Evropa sad!“ se zalaže za što skoriju primjenu evropskih iskustava i znanja u ovoj oblasti.

Ovo podrazumijeva pametniju transportnu mrežu, javni prevoz i parking, kao i efikasnije načine za osvjetljenje (poput pametne javne rasvjete), efikasnije vodosnabdijevanje i sistem odlaganja i upravljanja otpadom. To takođe znači interaktivniju, odgovorniju i efikasniju gradsku administraciju i bezbjednije javne prostore, prilagođene za potrebe osoba sa invaliditetom i starijeg stanovništva.

Razvijena sela, kao najbolja mjesta za susret čovjeka i prirode, su od ključnog značaja za poljoprivrednu ali i cjelokupnu ekonomsku i socijalnu održivost zemlje. Zalagaćemo se za dinamičan poljoprivredni sektor sposoban da smanji zavisnost Crne Gore odu uvoza hrane. Rasprostranjena saobraćajna i digitalna infrastruktura, koja brzo i efikasno povezuje naša sela sa gradovima, tj. proizvođače hrane i nosioce seoskog turizma sa tržištem, je temelj ruralnog razvoja; zato ćemo uložiti najveće napore da upravo u ovoj oblasti Crna Gora krupno zakorači naprijed; obnavljajući postojeću i gradeći novu infrastrukturnu putnu i digitalnu mrežu, tako čuvajući crnogorsko selo od zaborava, ali ga i istovremeno, u razvojnom smislu, približavajući evropskim selima.

Bolja infrastrukturna i ekonomska integracija ruralnih područja, uz dodatni fokus na razvijeni sistem garantovanog otkupa poljoprivrednih proizvoda, otvara prostor revitalizaciji sela, stvaranju ruralnog zapošljavanja, ostanku mladih u selima, ali i povratku ljudi iz gradova na sela. Iz tog razloga ćemo se i zalagati za veća ulaganja u ruralno zdravstvo i obrazovanje, u smislu njihove dostupnosti i kvaliteta. Postaraćemo se da sa međunarodnim kontaktima radimo na promociji crnogorskih sela kao poželjnoj destinaciji kako za investiranje, tako i za razvoj turizma.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!