Polazeći od fundamentalnog, Ustavom Crne Gore, potvrđenog principa da je građanin nosilac suvereniteta, zalažemo se za aktivnije sudjelovanje građana u procesu donošenja javnih odluka. Samo slobodan pojedinac je istovremeno odgovoran građanin. Građanin ne smije biti žrtva izopačenja predstavničke demokratije u puko obezbjeđivanje mandata otuđenim političarima.

Umjesto prostog periodičnog glasanja na izborima, „Evropa sad!“ ohrabruje kontinuirano učešće građana u javnom životu. Njihovi prioriteti i interesi zaslužuju da budu saopšteni i mimo izbora, a o svim značajnim društvenim i političkim pitanjima se mora voditi transparentna, inkluzivna i argumentovana debata.

Stoga ćemo favorizovati kreiranje ambijenta u kome će građani saopštavati svoje stavove i ideje putem digitalnih platformi, okruglih stolova, javnih rasprava i drugih adekvatnih instrumenata. Gradeći povjerenje između građana i donosioca odluka, „Evropa sad!“ afirmiše društvo koje prihvata različitost mišljenja i ohrabruje kulturu otvorenog dijaloga.

Podijeli sa prijateljima!

Pridruži nam se!